Urządzenia i Akcesoria
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6, TM7)
Składniki
Marynowane warzywa (sambal kecap)
-
70 g wiórków kokosowych
-
130 g gorącej wody
-
250 g marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
-
150 g cebuli szalotki
-
50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka i wariant)
-
1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w 1 mm plastry
Kurczak satay (Sate lilit Bali)
-
10 migdałów, blanszowanych5 orzechów macadamia, surowych, całych
-
1 łyżeczkę korzenia galangalu, suszonego, mielonego, obranego, pokrojonego w 1 mm plastry10 g korzenia galangalu, świeżego (opcjonalnie) obranego, pokrojonego w 1 mm plastry
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
¼ łyżeczki goździków, mielonych
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
3 liście limonki Kaffir, suszone, posiekane3 liście limonki Kaffir, świeże posiekane
-
1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka soli
-
500 g mięsa z kurczaka, mielonego (patrz wskazówka i wariant), podzielonego na kawałki
-
kolendra, świeża tylko liście
-
3 łodygi trawy cytrynowej, świeże (patrz wariant)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kurczak po peruwiańsku z zielonym sosem i sałatką z awokado
10 godz. 30 min
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM5)
1 godz.
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11 godz.
Pełnoziarniste tacos z szarpaną wieprzowiną w sosie piwnym
4 godz. 55 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 godz.
Klopsiki w azjatyckim sosie z surówką
1 godz.
Comber z sarny (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z knedlami, dynią, sosem grzybowym i żurawinowym chutneyem
2 godz. 30 min
Pikantny kurczak z ziemniakami i ziołowym dipem
4 godz. 30 min
Koreański makaron japchae (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min
Ryż z mielonym mięsem i olejem chili po syczuańsku
1 godz. 5 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min