
Urządzenia i Akcesoria
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Marynowane warzywa (sambal kecap)
-
wiórków kokosowych70 g
-
gorącej wody130 g
-
marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki250 g
-
cebuli szalotki150 g
-
indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (patrz wskazówka i wariant)60 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego50 g
-
czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w 1 mm plastry1 - 2
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
Kurczak satay (Sate lilit Bali)
-
orzechów macadamia, surowych, całych5
-
korzenia galangalu, świeżego (opcjonalnie) obranego, pokrojonego w 1 mm plastry10 g
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół200 g
-
ząbki czosnku2
-
czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki1 - 2
-
kolendry, mielonej2 łyżeczki
-
kurkumy, suszonej, mielonej1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
goździków, mielonych¼ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej1 szczypta
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia30 g
-
mięsa z kurczaka, mielonego (patrz wskazówka i wariant), podzielonego na kawałki500 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego1 - 2 łyżki
-
soli1 łyżeczka
-
liście limonki Kaffir, świeże posiekane3
-
łodygi trawy cytrynowej (patrz wariant)3
-
kolendra, świeża tylko liście
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
629.7 kcal /
2634.5 kJ
Białko
30.2 g
Tłuszcz
41.3 g
Węglowodany
39.8 g
Błonnik
9.2 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Sód
1561.6 mg