Gęś pieczona z jabłkami
TM5 TM6

Gęś pieczona z jabłkami

4.5 (11 ocen)

Składniki

Faszerowanie gęsi

  • 200 g bułek kajzerek (5 szt.), lekko czerstwych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 110 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 85 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 45 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 gałązek tymianku, świeżego, tylko liście
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego, tylko liście
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
    lub ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 85 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 300 g bulionu drobiowego, płynnego
    lub 300 g wody i ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM, dokładnie wymieszane
  • 1 jajko
  • 500 g jabłek, kwaśnych, twardych np. Szara Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w na kawałki
  • 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 gęś, ze skórą, tuszka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona

Marynata

  • 4 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie gęsi

  • 700 g warzyw, mieszanych, np. marchewki, dyni, ziemniaków, korzenia selera, korzenia pietruszki
  • 250 g jabłek, kwaśnych, twardych np. Szara Reneta, bez gniazd nasiennych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
5388.7 kJ / 1287.1 kcal
Białko
77.7 g
Węglowodany
81 g
Tłuszcz
44.9 g
Tłuszcz nasycony
22.5 g
Błonnik
1.3 g
Sód
204.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy