Urządzenia i Akcesoria
Ciasto Metrowiec
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 7 godz.
35 porcji
Składniki
Budyń do kremu
-
750 g mleka w temp. pokojowej
-
80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru
-
15 g mąki pszennej
Ciasto jasne
-
4 jajka
-
120 g cukru
-
220 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
80 g wody
-
80 g oleju
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego1 łyżeczka aromatu cytrynowego
-
1 szczypta soli
Ciasto ciemne
-
4 jajka
-
120 g cukru
-
190 g mąki pszennej
-
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
80 g wody
-
80 g oleju
-
1 łyżeczka aromatu rumowego1 łyżeczka aromatu waniliowego
-
1 szczypta soli
Krem budyniowy i przełożenie
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
120 g cukru pudru
-
10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Polewa
-
200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
69 mg
Białko
4.1 g
Kalorie
1101.8 kJ /
263.3 kcal
Tłuszcz
17.2 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Węglowodany
24.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
RETRO
14 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wuzetka (W-Z)
9 godz. 20 min
Rolada tiramisu
4 godz.
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Królewiec
9 godz. 45 min
Ciasto łabędzi puch
5 godz. 30 min
Sernik Izaura
2 godz.
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Pączki
1 godz. 20 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Karpatka
5 godz.