
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 750 g mleka w temp. pokojowej
- 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru
- 15 g mąki pszennej
Ciasto jasne
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g wody
- 80 g oleju
-
1
łyżeczka aromatu cytrynowego
lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 1 szczypta soli
Ciasto ciemne
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 190 g mąki pszennej
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g wody
- 80 g oleju
-
1
łyżeczka aromatu waniliowego
lub 1 łyżeczka aromatu rumowego - 1 szczypta soli
Krem budyniowy i przełożenie
- 250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 120 g cukru pudru
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Polewa
- 200 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 263.3 kcal / 1101.8 kJ
- Białko
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 24.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.1 g
- Sód
- 69 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pączki
1 godz. 20 min
Oponki serowe
45 min
Wiśniowa chmurka
8 godz. 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Ciasto łabędzi puch
5 godz. 30 min
Rolada tiramisu
4 godz.
Rurki z kremem
3 godz.
Sernik Izaura
2 godz.
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Karpatka
5 godz.