Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rurki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia
- 2 jajka, roztrzepane, do posmarowania
- cukier, do posypania
Krem śmietanowy
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 40 g cukru pudru, plus opcjonalnie do oprószenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 834.9 kJ / 199.5 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 44.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolada kawowo-orzechowa
2h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40 min
Rolada malinowa
1h 20min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4h
Oponki serowe
45 Min
Rolada tiramisu
4h
Kremówki (Napoleonki)
6u. 30min
Wuzetka (W-Z)
9u. 20min
Ciasto Metrowiec
7h
Ciasto słonecznikowiec
9h
Ciasto Pani Walewska
9u. 30min
Karpatka
5u.