Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 carciofi interi
- 1 limone, il succo spremuto fresco
- 30 g di pecorino a pezzi
- 50 g di Parmigiano Reggiano a pezzi
- 1 mazzetto di menta fresca, le foglioline lavate ed asciugate
- ½ mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 mazzetto di maggiorana fresca, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 spicchio di aglio, senza anima
- 20 g di pangrattato
- 10 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 1 pizzico di sale
- 500 g di acqua
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 295 kJ / 70.5 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 368.2 mg
Alternatywne przepisy
Carciofi all'aceto light
45 min.
Contorno di carciofi alla menta
1h 10 min.
Contorno di cavolfiore al forno
30min
Finocchi gratinati
30min
Melanzane alla messinese
30min
Carciofi ripieni
50 min.
Carciofi alla maremmana
40 min.
Tortino di carciofi, prezzemolo e menta
35min
Carpaccio di ravanelli con filetti di merluzzo
30min
Fiori di zucca ripieni di patate, scamorza e prosciutto
1h
Carciofi romani gratinati
45 min.
Contorno di agretti
40 min.