Wersje kompatybilne
Loaded chickpea masala with spelt chapatis (Diabetes)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chapatis
- 150 g white spelt flour
- 60 g warm water
- 15 g extra virgin olive oil
- ¼ tsp sea salt
Chickpea masala
- 200 g onion, cut into quarters
- 1 garlic clove
- 20 g fresh ginger, peeled
- 15 g extra virgin olive oil
- 2 tsp yellow mustard seeds
- 2 tsp garam masala (see Tip)
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- ¼ tsp cayenne pepper
- 400 g canned diced tomatoes, no added salt
- 160 g reduced-fat coconut milk
- 80 g water
- 650 g cauliflower, cut into florets
- 400 g canned chickpeas, no-added salt, rinsed and drained
- spelt flour, to dust
- 250 g fresh baby spinach leaves
- 95 g natural yoghurt, high protein (see Tip)
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1820 kJ / 435 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 50 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 12.8 g
- Sód
- 310 mg
Alternatywne przepisy
15-minute noodles
15min
Potato and green pea curry
50 menit
Black bean chilli with guacamole and "corn chips" (Diabetes)
55 Min
Tacos with vegetables and kidney beans (Thermomix® Cutter)
30 min
Vegetarian chilli
35 Min
Crispy Korean tofu
1j 20 menit
Vegetable and Kidney Bean Tacos (TM6)
30 min
Spinach and paneer curry (Diabetes)
50 menit
Sweet potato korma with crispy potato skins
55 Min
No-waste veggie bolognese (TM6)
3sa
Warm satay bowl
1h 10 min
Gwinganna biryani (TM6)
25j 20 menit