Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g ciasta piernikowego, z przepisu „Piernik staropolski cz. I”
- 200 - 230 g powideł śliwkowych
- 420 - 440 g masy marcepanowej
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2464 kJ / 588 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 78 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakwas na żur
72ωρ. 5 λεπτ.
Stollen
6 Std.
Masa makowa z białego maku
30min
Likier marcepanowy
15min
Marcepanowe batoniki
2 godz. 40 min
Piernik staropolski cz. I
672 Std. 30 Min
Przyprawa do piernika
5 dk
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Masa marcepanowa
1h 5min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4h 40min
Masa makowa
30min
Rogale à la marcińskie
10 Std.