
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 540 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 140 g cukru
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, w tym 20 g zimnego masła, plus dodatkowa ilość do natłiuszczenia
- 200 g mleka
-
15
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 3 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 267.8 kcal / 1120.6 kJ
- Białko
- 5.3 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Sód
- 52.7 mg
Alternatywne przepisy
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Kawa mielona waniliowa
5 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Tarta z jabłkami (TM6)
1 godz.
Pełnoziarniste wytrawne krakersy
3 godz.
Czekoladowe ciasto na białkach
1 godz. 10 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Ciasteczka owsiane z żurawiną i pestkami dyni
50 min
Chałka z waniliową kruszonką
1 godz. 5 min
Kanapki z pastą z fasoli
5 min