Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 140 g cukru
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki, w tym 20 g zimnego masła, plus dodatkowa ilość do natłiuszczenia
- 200 g mleka
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 3 żółtka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1120.6 kJ / 267.8 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 39.8 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 52.7 mg
Alternatywne przepisy
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3 godz. 40 min
Kawa parzona
20 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 Std. 50 Min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 Std.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Chałka z waniliową kruszonką
1 godz. 5 min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Ciasto czekoladowe z whisky
2h 35min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min