Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie z pigwy
- 700 g pigw, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Kruszonka
- 120 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1760.6 kJ / 420.8 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 72 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 101.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Konfitura z dyni
40 min
Konfitura z zielonych pomidorów
1h 30 min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 godz. 20 min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 Std. 50 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1 godz. 15 min
Koktajl gruszkowo-cynamonowy
10min
Pieczona owsianka z borówkami i orzechami
1h
Risotto z dynią i serem
50 min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3u. 40min
Szparagi zapiekane w szynce
1 godz. 10 min
Owoce zapiekane pod kruszonką „ze wszystkiego”
50 min