Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 20 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka kminku
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 437 kJ / 104 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 15.7 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 191.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40 min
Świderki z makiem
2h 10min
Chleb tygrysi
4 Std.
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Rustykalna przyprawa do chleba
5 min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min
Szybkie kajzerki
1h 50min
Bułki maślane z ziarnami
2 godz.