Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym

Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym

4.8 53 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
  • 170 g wody
  • 85 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 85 g mąki ryżowej, białej
  • 15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 20 g oleju
  • 350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 90 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 60 g skrobi z tapioki
  • 20 g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
    20 g łusek babki płesznik (psyllium), (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu, białego (opcjonalnie) do posypania
  • 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 80.4 kcal / 336.5 kJ
Białko 1.9 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 15.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 149.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...