Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym

Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym

4.8 51 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
  • wody
    170 g
  • mąki owsianej bezglutenowej
    85 g
  • mąki ryżowej, białej
    85 g
  • bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • oleju
    20 g
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    350 g
  • drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • cukru
    2 łyżeczki
  • mąki ryżowej
    90 g
  • mąki gryczanej
    120 g
  • mąki owsianej bezglutenowej
    60 g
  • skrobi z tapioki
    60 g
  • łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
    20 g
    20 g łusek babki płesznik (psyllium), (patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • ziarna sezamu, białego (opcjonalnie) do posypania
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 80.4 kcal / 336.5 kJ
Białko 1.9 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 15.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 149.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...