Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
40
g łusek babki płesznik (psyllium), mielonych (patrz wskazówka)
lub 40 g łusek babki jajowatej, mielonych - 480 g ciepłej wody
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do skropienia
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) -
40
g miodu
lub 40 g cukru - 25 g octu jabłkowego
- 200 g mąki z brązowego ryżu, plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wskazówka)
- 260 g mąki gryczanej (patrz wskazówka)
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 932.6 kJ / 222.9 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 49.8 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 478.9 mg
Alternatywne przepisy
Ekspresowy chleb bezglutenowy
2h 25min
Bezglutenowe bułki na proszku do pieczenia
1sa 20 dk
Bagietki bezglutenowe na piwie
15h
Bezglutenowe bułki na drożdżach
2h
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 40 min
Focaccia (bez glutenu)
1sa
Bezglutenowy zakwas owsiano-ryżowy
96 godz. 20 min
Bezglutenowy chleb tostowy
15h
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 20 min
Bezglutenowy chleb ryżowy z kaszą gryczaną
1sa 30 dk
Pizza bezglutenowa z szynką parmeńską i rukolą
1sa 30 dk
Bezglutenowa pizza z oliwkami i kiełbaskami
2 godz. 50 min