![Zuppa di patate novelle, carciofi e scarola Zuppa di patate novelle, carciofi e scarola](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f982e19df815352e1d7130ca28c70870/Derivates/7c23bacf6d4b63df91fd4d739c7c0be170b89465.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g di cipolla a pezzi
- 30 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 3 carciofi puliti, a fettine ed immersi in una ciotola con acqua e limone
- 400 di scarola pulita, a listarelle
- 400 di patate novelle, pelate e a cubetti (1x1 cm)
- 900 g di acqua
- 1 cucchiaio di dado per brodo vegetale
- Parmigiano Reggiano grattugiato, a piacere (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 990.8 kJ / 236.8 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 181.8 mg
Alternatywne przepisy
Insalata di fave e pancetta
30 min
Zeppole sarde
3h
Contorno di carciofi alla menta
1 Std. 10 Min
Caserecce cime di rapa e salsiccia
1 godz.
Zuppa di patate e carciofi
1 godz.
Minestra di lenticchie e cavolfiore
1 godz.
Zuppa frantoiana
45 min
Minestra saporita di riso e legumi
40 min
Pasta e cavolfiore alla napoletana
45 min
Stufato di lenticchie
1 godz.
Pipi e patati (contorno di peperoni e patate)
30 min
Lenticchie in umido
1 godz. 30 min