![Mussels in coconut milk Mussels in coconut milk](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/933FA111-A63E-40A0-8A6F-115FD05A5E49/Derivates/64F674C4-8C45-47E3-9826-7513DF0619FB.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g fresh mussels
- 5 garlic cloves
- 4 cm piece fresh ginger, peeled
- 2 - 3 long red chillies, deseeded if preferred
- 30 g sesame oil
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only
- 400 g canned coconut milk
- 600 g canned coconut cream
- 40 g lime juice (approx. 2 limes)
- ¼ tsp sea salt, to taste
- ¼ tsp ground black pepper, to taste
- 6 sprigs fresh coriander, leaves only, chopped
- 5 spring onions/shallots, trimmed and finely sliced
- fresh crusty bread, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2176.3 kJ / 518.2 kcal
- Białko
- 37.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 27.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 1163.7 mg
Alternatywne przepisy
Tom kha prawns
25min
Asian-style mussels
30min
Thai noodle and seafood salad
50 Min
Candied spiced pumpkin
Brak ocen
Anise-cured salmon
14 Std. 10 Min
Mussels in turmeric and ginger broth
20min
Mediterranean seafood rice with chorizo
1 Std. 5 Min
Hot and sour prawn soup
45 Min
Porcini pepperleaf paté (Andrew Fielke)
2 godz. 50 min
Grilled scallops with chilli jam
25min
Prawn wontons
2h
Smoked trout pasta with lemon and capers
35 Min