Wersje kompatybilne
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 pęczek koperku, świeżego (ok. 20 g), tylko liście
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 15 g miodu
- 560 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 jajek, w tym 4 schłodzone
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- 400 g wody, o temp. pokojowej
- 1 żółtko, roztrzepane, do posmarowania
- 1 opakowanie mieszanki młodych sałat (75-100 g)
- 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco (125-150 g), pokrojonego na kawałki
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- pieprz czarny, świeżo mielony, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 444.3 kJ / 106.2 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 120.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)
25min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2 Std. 50 Min
Wielkanocny baranek z makiem
2 godz. 15 min
Mini chlebki do koszyka wielkanocnego
2h
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 Std. 40 Min
Jajka faszerowane buraczkami
30 Min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1h 40min
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6)
1h 50min
Jajka faszerowane à la caprese
35 Min
Mazurek cytrynowy
2h
Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem
40min