Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem

Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem

4.2 30 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
30 kawałków

Składniki

  • 1 pęczek koperku, świeżego (ok. 20 g), tylko liście
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 300 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 15 g miodu
  • 560 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 jajek w tym 4 schłodzone
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g wody o temp. pokojowej
  • 1 żółtko roztrzepane, do posmarowania
  • 1 opakowanie mieszanki młodych sałat (75-100 g)
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco (125-150 g), pokrojonego na kawałki
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 120.7 mg
Białko 5.1 g
Kalorie 444.3 kJ / 106.2 kcal
Tłuszcz 3.3 g
Błonnik 2.3 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Węglowodany 15.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...