Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 620 g wody
- 5 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i głębokiego smażenia (ok. 500 g)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 25 g cukru
- 250 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 463.8 kJ / 110.9 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 18.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14u. 50min
Lody stracciatella
8 Std. 15 Min
Mąka pełnoziarnista
5min
Bułki na parze
2h
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM5)
1h 15 min
Kajzerki
15h 45 min
Czarne sezamki
1u. 50min
Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
1h 20 min
Ciasto francuskie
1h 45 min
Bułeczki z solą gruboziarnistą
4 Std. 30 Min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12h
Szybkie kajzerki
1u. 50min