
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w cytrynowym sosie z tagliatelle z cukinii (TM5)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
600 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 3 cm kawałki
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
2 ząbki czosnku
-
100 g pora pokrojonego na 2 cm kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
15 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
250 g wody
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
515.8 kcal /
2158 kJ
Białko
39.1 g
Tłuszcz
32.3 g
Węglowodany
16.9 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Sód
1042.2 mg