Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 eggplants trimmed and cut lengthways into slices
- 1 tbsp sea salt, plus extra to season
- 90 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 230 g mozzarella, cut into pieces
- 3 garlic cloves
- 4 ½ sprigs fresh basil, leaves only, plus extra to garnish
- 180 g fresh baby spinach leaves
- 9 tbsp extra virgin olive oil, to drizzle
- 750 g smooth ricotta cheese
- 2 eggs
- ground black pepper, to season
- 600 g tomato passata
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2889.8 kJ / 690.7 kcal
- Białko
- 31.2 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 47.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.2 g
- Błonnik
- 12.2 g
- Sód
- 1606.5 mg
Alternatywne przepisy
Cheesy polenta with vegetable ragù
1h 20min
Smoky bean and tomato bowl (Diabetes, TM6)
30min
Mushroom and ricotta cannelloni (Diabetes)
1 godz.
Silverbeet and mushroom tart (Diabetes)
1 Std. 35 Min
Three Cheese and spinach lasagne (Diabetes)
1 godz. 30 min
Polenta with mediterranean vegetables
1 Std. 35 Min
The best egg salad open sandwich (Diabetes, TM6)
20min
Mexican corn salad
25min
Pumpkin tahini smash
40min
Ricotta gnocchi with walnut and spinach pesto
35min
Loaded chickpea masala with spelt chapatis (Diabetes)
40min
Leczo (smoked sausage ratatouille)
30min