Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów

Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów

4.8 2.6K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 20 g orzeszków piniowych
    20 g migdałów, ze skórką
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 gałązki mieszanych ziół, świeżych tylko liście
    1 łyżeczkę mieszanych ziół, suszonych, tylko liście
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (ok. 125 g każdy)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • sól do oprószenia
  • 250 g wody
  • 800 g batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 250 - 400 g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 20 g syropu klonowego (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 776.5 kcal / 3251 kJ
Białko 41.8 g
Tłuszcz 38.5 g
Węglowodany 71.5 g
Błonnik 14.5 g
Tłuszcz nasycony 14.3 g
Sód 933.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...