Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami

Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami

4.6 85 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Zupa jarzynowa
  • 200 - 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 200 - 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g brokułów podzielonych na bardzo małe różyczki
  • 100 - 150 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości (opcjonalnie) pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 1200 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 600 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 300 - 350 g brokułów podzielonych na różyczki (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1291 mg
Białko 33.2 g
Kalorie 2114.3 kJ / 505 kcal
Tłuszcz 19.5 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 6.5 g
Węglowodany 52.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...