
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos z zasmażką
-
30
g masła
lub 30 g oleju - 25 g mąki pszennej
- 300 g wody zimnej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 10 - 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki
- 4 cebule dymki ze szczypiorem, pokrojone w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 333.4 kcal / 1395 kJ
- Białko
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 20.6 g
- Węglowodany
- 12.3 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Sód
- 313.3 mg