Potrawka z kurczaka (Étouffée)
TM6 TM5

Potrawka z kurczaka (Étouffée)

4.6 (1.2K ocen)

Składniki

Sos z zasmażką

  • 30 g masła
    lub 30 g oleju
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 g wody, zimnej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona

Potrawka z kurczaka (Étouffée)

  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 120 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 10 - 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
  • ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 4 cebule dymki, ze szczypiorem, pokrojone w 1 cm plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1395 kJ / 333.4 kcal
Białko
24.6 g
Węglowodany
12.3 g
Tłuszcz
20.6 g
Tłuszcz nasycony
7.6 g
Błonnik
2.5 g
Sód
313.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy