Potrawka z kurczaka (Étouffée)

Potrawka z kurczaka (Étouffée)

4.6 1.4K oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Sos z zasmażką
  • 30 g masła
    30 g oleju
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g wody zimnej
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 - 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ - 1 łyżeczka mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem, pokrojone w 1 cm plastry
  • 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333.4 kcal / 1395 kJ
Białko 24.6 g
Tłuszcz 20.6 g
Węglowodany 12.3 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 313.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...