Potrawka z kurczaka (Étouffée)

Potrawka z kurczaka (Étouffée)

4.6 1.3K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Sos z zasmażką
  • masła
    30 g
    30 g oleju
  • mąki pszennej
    25 g
  • wody zimnej
    300 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    120 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    120 g
  • selera naciowego pokrojonego na kawałki
    70 g
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    10 - 15 g
  • mieszanki przypraw Cajun (patrz wskazówka)
    ½ - 1 łyżeczka
  • bazylii, suszonej
    ¼ łyżeczki
  • soli
    ½ - ¾ łyżeczki
  • filetów z piersi kurczaka pokrojonych na 2 cm kawałki
    400 g
  • cebule dymki ze szczypiorem, pokrojone w 1 cm plastry
    4

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333.4 kcal / 1395 kJ
Białko 24.6 g
Tłuszcz 20.6 g
Węglowodany 12.3 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Sód 313.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...