![Plum Clafoutis (TM5) Plum Clafoutis (TM5)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/055e632e4fbb88cababa4ca8f1234d00/Derivates/8ae7c1d413d9fdaa6acaa4e5a50f908e1fb85508.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- unsalted butter, at room temperature, for greasing
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar, to taste
- 700 g plums, ripe but firm, stone removed, bottom trimmed and halved vertically (see tips)
- 1 lemon, finely grated zest and juice
- 160 g caster sugar, plus 1 Tbsp
- 1 vanilla pod, seeds only (see tip)
- 4 medium eggs
- 200 g whole milk
- 100 g whipping cream
- 130 g plain flour
- ½ tsp fine sea salt
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar
- 1 - 2 Tbsp icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1027.2 kJ / 245.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 131.9 mg
Alternatywne przepisy
Rhubarb Crumble
55 min
Cherry clafoutis
1 godz. 5 min
Rabbit Stew with Sweet Potato Purée
1h
Cecina and Goat's Cheese Croquettes
9óra 20p
Smoked Mackerel and Tarragon Soufflés
40p
Duck Breast, Red Cabbage and Celeriac
1 Std. 35 Min
Smoked Salmon and Leek Quiche
1 Std. 20 Min
Rich Shortcrust Pastry
25 Min
Pear Crumble with Coconut and Hazelnuts
50 Min
Borscht with Polish dumplings
1h 30min
Dundee Cake
3 Std. 10 Min
Baby-friendly Smoky Mackerel Pâté
15 min