Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- unsalted butter, at room temperature, for greasing
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar, to taste
- 700 g plums, ripe but firm, stone removed, bottom trimmed and halved vertically (see tips)
- 1 lemon, finely grated zest and juice
- 160 g caster sugar, plus 1 Tbsp
- 1 vanilla pod, seeds only (see tip)
- 4 medium eggs
- 200 g whole milk
- 100 g whipping cream
- 130 g plain flour
- ½ tsp fine sea salt
- 1 - 2 Tbsp Demerara sugar
- 1 - 2 Tbsp icing sugar, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1027.2 kJ / 245.5 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 46 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 131.9 mg
Alternatywne przepisy
Sweet Pastry Tartlets
1h 45min
Plum Clafoutis (TM6)
1 godz. 15 min
Rhubarb and ricotta bread and butter pudding
2 godz. 30 min
Gougère puffs with salmon mousse
25h 35min
Pea and Lardo Soup
1h 5 min
Sous-vide Stuffed Squid and Saffron Sauce
1 godz.
Mixed Meat Stew with Polenta - Spezzatino misto con polenta
1h 45min
Vegan almond dip
5 min
Janssons Frestelse (Jansson’s Temptation)
1h 40min
Mustard Dill Sauce
2h 15min
Asparagus and potatoes with hollandaise
50min
Oxtail stew with butter bean mash (TM6)
4 godz.