
Wersje kompatybilne
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami
- 250 - 300 g pieczarek przekrojonych na pół
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 ½ - 1 ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 polędwiczki wieprzowe małe (300-400 g każda)
- 6 plastrów sera żółtego
- 10 - 14 plastrów boczku parzonego, w plastrach lub surowego
- 500 g wody
- 600 - 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
Kapusta gotowana
- 500 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej - 200 g wody
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 10 - 20 g mąki pszennej
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
pęczek koperku, świeżego tylko liście, posiekanego (opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżeczki koperku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 794 kcal / 3324.3 kJ
- Białko
- 57.5 g
- Tłuszcz
- 39.8 g
- Węglowodany
- 53.3 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.3 g
- Sód
- 1706.5 mg
Alternatywne przepisy
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1 godz.
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1 godz. 50 min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50 min
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
50 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1 godz. 40 min
Bitki wieprzowe w sosie własnym (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 25 min