Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
TM6 TM5

Focaccia ziemniaczana z szynką i serem

4.5 (568 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 100 - 150 g ziemniaków, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 270 g wody
  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 pomidor, dojrzały (ok. 200 g)

Formowanie

  • 200 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego w plastry
    lub 200 g sera żółtego, w plastrach, np. gouda, edam
  • 100 g szynki gotowanej, w plastrach
  • 2 filety z anchois, w oleju, odsączone, pokrojone na kawałki (opcjonalnie)
  • 2 szczypty oregano, suszonego

Pieczenie

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g wody
  • ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2399.4 kJ / 573.5 kcal
Białko
22.6 g
Węglowodany
83.7 g
Tłuszcz
15.9 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Błonnik
4 g
Sód
1578 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy