Urządzenia i Akcesoria
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
Ciasto
-
100 - 150 g ziemniaków, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
-
270 g wody
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
1 pomidor, dojrzały (ok. 200 g)
Formowanie
-
200 g sera żółtego, w plastrach, np. gouda, edam200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w plastry
-
100 g szynki gotowanej w plastrach
-
2 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, pokrojone na kawałki
-
2 szczypty oregano, suszonego
Pieczenie
-
20 g oliwy z oliwek
-
20 g wody
-
½ łyżeczki soli
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1578 mg
Białko
22.6 g
Kalorie
2399.4 kJ /
573.5 kcal
Tłuszcz
15.9 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
83.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZERO WASTE
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1 godz. 15 min
Kule burgerowe
3 godz. 30 min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Hot-dogowe muffiny
2 godz.
Pieczone oponki à la pizza
1 godz. 30 min
Chlebek hot dog do odrywania
1 godz. 30 min
Paluszki serowo-szynkowe
1 godz. 15 min
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Quiche z resztkami sera i wędlin
40 min
Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem
2 godz. 20 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Galette z kurczakiem dla całej rodziny
1 godz. 55 min