Empanadas z kurczakiem i jajkiem
TM6 TM5

Empanadas z kurczakiem i jajkiem

4.6 (166 ocen)

Składniki

Nadzienie

  • 250 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 180 - 200 g czerwonej papryki (1 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g wody
  • 5 jajek

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
  • 1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania empanadas

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
788.4 kJ / 188.3 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
17.9 g
Tłuszcz
9.2 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Błonnik
1.1 g
Sód
330.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy