Urządzenia i Akcesoria
Empanadas z kurczakiem i jajkiem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk
Składniki
Nadzienie
-
250 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
5 g czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
180 - 200 g czerwonej papryki (1 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
60 g zielonych oliwek, bez pestek
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
-
400 g wody
-
5 jajek
Ciasto
-
400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 łyżeczka soli
-
120 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
100 g wody
-
1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
-
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania empanadas
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
330.6 mg
Białko
9 g
Kalorie
788.4 kJ /
188.3 kcal
Tłuszcz
9.2 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Węglowodany
17.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Empanada XXL
1 godz. 15 min
Focaccia ziemniaczana z szynką i serem
2 godz. 50 min
Paluchy z boczkiem i cebulą
1 godz. 20 min
Mini tarty z porem
1 godz.
Pieczone pierożki z szynką
2 godz. 30 min
Paluszki serowo-szynkowe
1 godz. 15 min
Empanadas z wołowiną
3 godz. 40 min
Tarta z kurczakiem
1 godz. 55 min
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwką
1 godz.
Bułeczki z chorizo i boczkiem
3 godz.
Zielone naleśniki z szynką i serem
55 min
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
3 godz. 40 min