Mini Paris-Brest
TM6 TM5

Mini Paris-Brest

4.2 (10 ocen)

Składniki

Krem cukierniczy

  • 450 g mleka, w temp. pokojowej
  • 4 żółtka
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
    lub 30 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa pralinowa

  • 350 g orzechów laskowych w karmelu, połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 kostka masła (200 g), w temp. pokojowej, pokrojona na kawałki

Krążki ptysiowe

  • 150 g wody
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka, plus dodatkowo 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania krążków ptysiowych
  • 3 łyżki migdałów, w płatkach, do posypania krążków ptysiowych

Wykończenie

  • cukier puder, do oprószenia ciastek

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
2699 kJ / 645 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
44 g
Tłuszcz
47 g
Tłuszcz nasycony
23 g
Błonnik
2.2 g
Sód
158 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy