Wersje kompatybilne
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2500 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 90 g ząbków czosnku
- 2 - 4 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 - 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g oliwy z oliwek
-
60 - 80
g czerwonego octu winnego lub białego octu winnego
lub 60 - 80 g octu jabłkowego - 80 g cukru
- 3 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1405 kJ / 335.8 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 50.2 g
- Tłuszcz
- 13.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 907.1 mg
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy à la Ajvar
55min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Dżem z owoców jagodowych
1 godz.
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2h 20min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1 godz. 20 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min
Ketchup z cukinii
1 godz.