
Urządzenia i Akcesoria
Ketchup
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
10 słoików
Składniki
-
pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)2500 g
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół200 g
-
jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki200 g
-
ząbki czosnku2
-
cukru160 g
-
octu balsamicznego160 g
-
oleju30 g
-
soli4 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
liście laurowe, suszone2
-
goździki4
-
ziarna ziela angielskiego4
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
167.4 kcal /
700.6 kJ
Białko
2.7 g
Tłuszcz
3.7 g
Węglowodany
33.6 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
947.8 mg