
Urządzenia i Akcesoria
Ketchup
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
10 słoików
Składniki
-
2500 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
160 g cukru
-
160 g octu balsamicznego
-
30 g oleju
-
4 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 goździki
-
4 ziarna ziela angielskiego
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
167.4 kcal /
700.6 kJ
Białko
2.7 g
Tłuszcz
3.7 g
Węglowodany
33.6 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
947.8 mg