Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
TM6 TM5

Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

3.3 (88 ocen)

Składniki

Zaczyn

  • 225 g mleka
  • 40 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g mąki pszennej

Ciasto

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru
  • 15 g wódki
  • skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
  • 2 szczypty soli
  • 525 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek sułtanek (patrz wariant)

Dekoracja

  • 60 g wody
  • 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • masło, do podania
  • cukier perlisty, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
7446.1 kJ / 1779.7 kcal
Białko
43.1 g
Węglowodany
302.7 g
Tłuszcz
44.3 g
Tłuszcz nasycony
19.9 g
Błonnik
13 g
Sód
247.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy