Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 225 g mleka
- 40 g cukru
-
40
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży - 150 g mąki pszennej
Ciasto
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 90 g cukru
- 15 g wódki
- skórka otarta z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
- 2 szczypty soli
- 525 g mąki pszennej
- 150 g rodzynek sułtanek (patrz wariant)
Dekoracja
- 60 g wody
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko, roztrzepane
- masło, do podania
- cukier perlisty, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 7446.1 kJ / 1779.7 kcal
- Białko
- 43.1 g
- Węglowodany
- 302.7 g
- Tłuszcz
- 44.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.9 g
- Błonnik
- 13 g
- Sód
- 247.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Keks
2h 30 min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 godz. 15 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Portugalski placek - Folar
8 godz. 40 min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2h 30 min
Czarny makaron
1hod.
Ciasto francuskie
1hod. 45min
Blok czekoladowy z czerstwym chlebem
5h 20min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Ciasto francuskie szybkie
1 godz. 20 min
Mazurek bakaliowy
2 godz. 40 min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1hod.