Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

3.4 107 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz.
3 sztuki

Składniki

Zaczyn
  • 225 g mleka
  • 40 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
    4 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g mąki pszennej
Ciasto
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru
  • 15 g wódki
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
  • 2 szczypty soli
  • 525 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek sułtanek (patrz wariant)
Dekoracja
  • 60 g wody
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane
  • masło do podania
  • cukier perlisty (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 247.4 mg
Białko 43.1 g
Kalorie 7446.1 kJ / 1779.7 kcal
Tłuszcz 44.3 g
Błonnik 13 g
Tłuszcz nasycony 19.9 g
Węglowodany 302.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...