Wersje kompatybilne
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 4 czerwone papryczki chili, świeże, z gniazdami nasiennymi lub bez, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 4 ząbki czosnku
- 2800 - 3200 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 2 - 4 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1008 kJ / 240.8 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1517.5 mg
Alternatywne przepisy
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2h 20min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Ketchup
1h 20min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min