Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym

Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym

4.7 59 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
10 sztuk

Składniki

Pampuchy
  • 100 g mleka
  • 10 g cukru
  • 15 - 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 g wody
Cukier makowy
  • 30 g maku
  • 20 g cukru
Budyniowy sos waniliowy
  • 350 g mleka
  • 50 - 80 g cukru
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    15 g skrobi kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 szczypta kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 234.5 kcal / 981.8 kJ
Białko 7.2 g
Tłuszcz 8.3 g
Węglowodany 33.6 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 129.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...