Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 125 g wody, gorącej
- 2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku (12,5 g)
- 100 g cukru pudru
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- bita śmietana, do dekoracji
- wiórki czekoladowe, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1193.1 kJ / 285.2 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 84.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gorąca czekolada z wanilią
15 min
Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
50 min
Fondue malinowe z biszkoptami
25 Min
Czekoladowe słoiczki
40 min
Makówki (Makiełki)
35 min
Moczka
45 min
Deser z płynną białą czekoladą
3h
Kawowy sos karmelowy
45 min
Crémeux czekoladowe
3 Std. 15 Min
Deser limonkowo-imbirowy
8 godz. 30 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Lody waniliowe z brzoskwiniami i sosem malinowym
20min