Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 jabłka, kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
20
g masła klarowanego (patrz wskazówka)
lub 20 g oliwy z oliwek - 450 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 3 cm kostkę
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
1
łyżeczka tymianku, suszonego
lub 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego - 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1141 kJ / 273 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 434 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 718 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z porów
30 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 Min
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1h 5min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1 Std.
Zupa krem z pomidorów i bananów
35 Min
Zupa selerowo-gruszkowa
50min
Zupa jabłkowo-selerowa
40 Min
Zupa pomidorowa z mozzarellą
35 Min
Barszcz z serem feta
40 Min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55min
Śródziemnomorska zupa pomidorowa
30 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 Min