Urządzenia i Akcesoria
Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
50 g oleju
-
300 g zielonej soczewicy, suszonej
-
750 g wody
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
80 g czarnych oliwek, bez pestek plus dodatkowa ilość pokrojonych w plastry, do dekoracji
-
800 - 850 g filetów z ryby o białym mięsie np. okonia morskiego, dorsza, grubości ok. 3 cm (patrz wskazówka)
-
150 g krojonych pomidorów, z puszki
-
10 - 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
10 g octu balsamicznego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
888.4 mg
Białko
41.3 g
Kalorie
1815.5 kJ /
433.9 kcal
Tłuszcz
12.9 g
Błonnik
7.9 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
40.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 min
Ryby z ryżem z warzywami
50 min
Ryba na parze z sosem pomidorowym
1 godz.
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Ryba z sosem pomidorowym
30 min
Łosoś na parze po azjatycku
1 godz.
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min
Ryba gotowana na parze, warzywa i pilaw
45 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min