Wersje kompatybilne
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g cielęciny, w jednym kawałku, bez kości
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Chipsy z jabłek i ziemniaków
- 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Sos
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 15 g masła
- ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- woda (do uzyskania 100 g płynu)
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1882 kJ / 449.5 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 21.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 902.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1h 35min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45 min.
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)
3h 50min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 Std.
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 20 Min
Wołowina po burgundzku; Ciasto cytrynowe z syropem cytrynowym
2 Std. 20 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6h 30 min