Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków

Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków

4.4 13 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 500 g cielęciny w jednym kawałku, bez kości
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego
  • 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Chipsy z jabłek i ziemniaków
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 20 - 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 15 g masła
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • woda (do uzyskania 100 g płynu)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 449.5 kcal / 1882 kJ
Białko 32 g
Tłuszcz 21.8 g
Węglowodany 33.8 g
Błonnik 4.8 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 902.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...