![Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/719387a1-832e-4744-a42e-52e42b332a27/Derivates/9f0e2c9f-66a4-4301-b552-80ee7f678ef5.jpg)
Wersje kompatybilne
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g cielęciny w jednym kawałku, bez kości
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Chipsy z jabłek i ziemniaków
- 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Sos
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 15 g masła
- ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- woda (do uzyskania 100 g płynu)
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 449.5 kcal / 1882 kJ
- Białko
- 32 g
- Tłuszcz
- 21.8 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Sód
- 902.8 mg