Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 100 g cukru
- 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 20 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 4 - 8 kropli barwnika spożywczego, zielonego, w żelu (patrz wskazówka)
-
dżem, do sklejania
lub miód, do sklejania - 4 ozdoby z masy cukrowej, w kształcie gwiazdek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2542.5 kJ / 607.7 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 68.2 g
- Tłuszcz
- 32.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.9 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 64.2 mg