Tarta z różami z jabłek (TM6)

Tarta z różami z jabłek (TM6)

4.3 16 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 porcji

Składniki

Kruchy spód
  • 80 g cukru
  • 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
Jabłka
  • 4 - 6 jabłek twardych (łącznie ok. 1000 g, patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru
Pieczenie i krem budyniowy
  • 40 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • masło do natłuszczenia
  • 80 g cukru
  • 5 - 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 500 g mleka w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
    35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 54.2 mg
Białko 5.2 g
Kalorie 1525.4 kJ / 364.6 kcal
Tłuszcz 12 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 6.8 g
Węglowodany 61.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...