Urządzenia i Akcesoria
Pomarańczowe ciasto choinka
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 15 godz. 40 min
9 porcji
Składniki
Ciasto pomarańczowe
-
60 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia60 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
100 g cukru
-
130 - 150 g pomarańczy ekologicznej, nieobranej, pokrojonej na kawałki, bez pestek
-
2 jajka
-
85 g jogurtu naturalnego
-
165 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 szczypta soli
Lukier
-
160 g cukru
-
1 białko
-
3 - 4 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 - 3 krople barwnika spożywczego, zielonego
-
perełki cukrowe, kolorowe do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
101.9 mg
Białko
4 g
Kalorie
1149.1 kJ /
274.6 kcal
Tłuszcz
8.2 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
47.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Katalog świąteczny
25 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Likier czekoladowo-pomarańczowy
20 min
Baranek wielkanocny
1 godz. 10 min
Mazurek cytrynowy
2 godz.
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1 godz. 45 min
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2 godz. 50 min
Ciasto wiosenna stokrotka
50 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Wieniec adwentowy
1 godz. 25 min
Kostki z lasek cukrowych
24 godz.
Ciasto bananowe z Varomy z polewą toffi
2 godz.
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Piernik choinka
15 godz. 30 min