Urządzenia i Akcesoria
Sos salvitxada
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
2 słoiki
Składniki
-
2 czerwone papryki całe (ok. 230 g każda)
-
180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryki
-
150 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
-
25 g orzechów laskowych
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
5 ząbków czosnku
-
15 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 3 szt.)5 g papryczek chili, suszonych bez gniazd nasiennych (ok. 2 szt.)
-
20 g białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego na kawałki, czerstwego
-
20 g białego octu winnego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 słoik
Sód
1231.3 mg
Białko
10.9 g
Kalorie
4725.8 kJ /
1129.5 kcal
Tłuszcz
111.3 g
Błonnik
8.7 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Węglowodany
28.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SOSY, DIPY I SMAROWIDŁA
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Remoulade
10min
Anchoiada
10min
Pikantne aïoli
15min
Majonez curry
10min
Dressing czosnkowy z serkiem ricotta
10min
Karbinadle z żymłą
35min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Salsa balsamiczna z burakiem
1h 20min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Gulasz z polentą
2h
Sos romesco
1h 25min
Sos amatriciana
50min