Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 czerwone papryki, całe (ok. 230 g każda)
- 180 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia papryki
- 150 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 25 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 5 ząbków czosnku
-
5
g papryczek chili, suszonych, bez gniazd nasiennych (ok. 2 szt.)
lub 15 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 3 szt.) - 20 g białego chleba tostowego, w kromkach, pokrojonego na kawałki, czerstwego
- 20 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 4725.8 kJ / 1129.5 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 28.1 g
- Tłuszcz
- 111.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.7 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 1231.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dressing orientalny
10min
Anchoiada
10min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Sos romesco
1 godz. 25 min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 min
Sos majonezowy z chimichurri
10min
Sos barbecue z whisky
50 min
Sos myśliwski (sos chasseur)
50 min
"Dżem" bekonowy
1h 20min
Sos curry
30 min
Sos miodowo-musztardowy
10min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min