
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
700
g omułków, świeżych, oczyszczonych
lub 700 g omułków, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych - gorąca woda ilość do namoczenia omułków
- 1 ząbek czosnku
- 4 gałązki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
2
łyżki wodorostów wakame, suszonych
lub 10 g sałaty morskiej, suszonej - 50 g białego wina
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
-
1
szczypta pieprzu, mielonego
lub 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego - 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 200 g tuńczyka, w sosie własnym z puszki, odsączonego z zalewy
-
80 - 100
g fileta z dorsza, bez skóry pokrojonego w kostkę
lub 80 - 100 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry pokrojonego w kostkę - woda do pieczenia w kąpieli wodnej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 252.2 kcal / 1055.8 kJ
- Białko
- 27.5 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Węglowodany
- 7.2 g
- Błonnik
- 0.9 g