
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zielone szpecle
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 125 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania
- 275 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania
Sos
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 250 g mleka
- 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 10 g mąki pszennej
- 80 g sera gorgonzola (patrz wariant), pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- liście szpinaku baby, świeże do podania (ok. 70 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 664 kcal / 2780 kJ
- Białko
- 25 g
- Tłuszcz
- 33.8 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.5 g
- Sód
- 1509.3 mg