Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą

Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą

3.6 49 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • masło do natłuszczenia
Filety z dorsza z ziemniakami i cukinią
  • 1 pomarańcza ekologiczna
  • 1 cytryna ekologiczna
  • 700 g wody
  • 400 - 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 400 - 500 g cukinii pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, tymianku, koperku)
  • masło do natłuszczenia
  • 480 - 800 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, 120-200 g każdy)
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Muffinki z czekoladą
  • 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
Masło cytrusowe
  • 50 - 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka anyżu, mielonego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekane

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 744 mg
Białko 35 g
Kalorie 4515 kJ / 1078 kcal
Tłuszcz 65 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 40 g
Węglowodany 86 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...