Lasagne bolońska
TM6 TM5

Lasagne bolońska

4.4 (23 oceny)

Składniki

  • 35 - 65 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 65 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 270 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 35 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¼ - ½ łyżeczki soli, do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 170 g mleka
  • 15 g masła, miękkiego
  • 20 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 85 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 4 płaty (10 x 20 cm)
  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3662.3 kJ / 875.3 kcal
Białko
44 g
Węglowodany
52.8 g
Tłuszcz
53.5 g
Tłuszcz nasycony
39.1 g
Błonnik
3.7 g
Sód
1269.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy