Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.7 445 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
6 porcji

Składniki

  • 100 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
    300 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
  • 1000 g mleka
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
  • 18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 994 kcal / 4161 kJ
Białko 50 g
Tłuszcz 64 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 26 g
Sód 995 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...