Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Składniki
-
100 - 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
100 g białego wina, wytrawnego
-
300 g krojonych pomidorów, z puszki300 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
1000 g mleka
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
-
18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Mussaka
2 godz. 30 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
1 godz. 15 min
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Zupa krem z pieczarek; Faszerowane papryki z ryżem i sos pomidorowy
1 godz. 5 min
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
45 min