Tarta z różami z jabłek (TM5)
TM6 TM5

Tarta z różami z jabłek (TM5)

4.0 (8 ocen)

Składniki

Kruchy spód

  • 80 g cukru
  • 120 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 210 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Jabłka

  • 4 - 6 jabłek, twardych (łącznie ok. 1000 g, patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru

Pieczenie i krem budyniowy

  • 40 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • masło, do natłuszczenia
  • 80 g cukru
  • 5 - 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
    lub 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1525.4 kJ / 364.6 kcal
Białko
5.2 g
Węglowodany
61.3 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
6.8 g
Błonnik
3.2 g
Sód
54.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy