Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 430 g wody, plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
- 15 g oleju
- 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 20 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżki liści natki pietruszki, świeżych, posiekanych
lub 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej - 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 751.5 kJ / 179.5 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 7.3 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 694.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łazanki
1 Std.
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45 Min
Sos śmietanowo-porowy
30 Min
Rumienienie 200-300 g cebuli
20 min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15min
Rumienienie cebuli i czosnku
20 min
Mocne rumienienie 350 g cebuli szalotki
25 Min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 Min
Sos pieczeniowy
55min
Kapusta zasmażana
1h 35min
Marchewka z groszkiem na ciepło
20 min