Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

4.7 3.5K ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
    430 g
  • pieczarek przekrojonych na pół lub w ćwiartki
    300 g
  • oleju
    15 g
  • cebuli szalotki pokrojonej w piórka
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    ½ łyżeczki
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ziarna ziela angielskiego
    2
  • liść laurowy, suszony
    1
  • skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki
  • masła pokrojonego na kawałki
    20 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    80 - 100 g
  • liści natki pietruszki, świeżych (opcjonalnie) posiekanych
    ½ łyżki
    1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • soli
    1 szczypta
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 179.5 kcal / 751.5 kJ
Białko 3.3 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 7.3 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 7.5 g
Sód 694.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...