![Pasta alla puttanesca Pasta alla puttanesca](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2D4E9624-CD9C-48B2-9134-9B5317A70E57/Derivates/D093E0DB-DFC2-42F9-A141-F60E8E10D048.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- Parmesan cheese, shaved, for garnishing
- 2 garlic cloves
- 1 fresh long red chilli, deseeded if preferred
- 40 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes (see Tips)
- 2 tbsp tomato paste
- 1 tbsp pickled capers
- 5 anchovy fillets
- 100 g pitted Kalamata olives
- 2 pinches dried oregano
- 850 g water
- 500 g dried spaghetti, broken into halves
- 1 pinch sea salt, to taste
- 1 pinch ground black pepper, to taste
- fresh flat-leaf parsley, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1946.5 kJ / 463.5 kcal
- Białko
- 17.4 g
- Węglowodany
- 60.4 g
- Tłuszcz
- 15.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 682.2 mg
Alternatywne przepisy
Steamed eggplant and ricotta lasagne
1 Std. 25 Min
Ricotta dumplings with napoli sauce
55 Min
Pasta e fagioli (Pasta and beans)
40 Min
Broccoli, chilli and pine nut spaghetti
40 Min
Tuscan bean soup
40 Min
Tagliatelle with porcini mushrooms
1 Std.
Minestrone
40 Min
Moroccan harira soup with chicken
55 Min
Cannelloni with artichoke filling and tomato sauce
1h 35 phút
Pasta with fennel and tomato sauce
40 Min
Tuscan bean soup
30 Min
Arrabbiata sauce
20 Min