Ciasto dyniowo-jabłkowe
TM5 TM6

Ciasto dyniowo-jabłkowe

4.8 (27 ocen)

Składniki

Ciasto dyniowo-jabłkowe

  • masło, do natłuszczenia
  • 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 50 g orzechów pekan
    lub 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g dyni, obranej, np. piżmowej, pokrojonej na kawałki
  • 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 150 g płatków owsianych, górskich
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta goździków, mielonych
  • 250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 5 jajek
  • 150 g oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa

  • 180 g cukru
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 60 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1566.8 kJ / 374.5 kcal
Białko
5.7 g
Węglowodany
51.1 g
Tłuszcz
17.7 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Błonnik
2.4 g
Sód
120 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy