Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto dyniowo-jabłkowe
- masło, do natłuszczenia
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50
g orzechów pekan
lub 50 g orzechów włoskich, łuskanych - 300 g dyni, obranej, np. piżmowej, pokrojonej na kawałki
- 200 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta goździków, mielonych
- 250 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 5 jajek
- 150 g oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa
- 180 g cukru
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 60 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1566.8 kJ / 374.5 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 51.1 g
- Tłuszcz
- 17.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 120 mg