Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
10 porcji
Składniki
-
ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi250 g
-
mleka800 g
-
masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia100 g
-
soli2 szczypty
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
rumu (opcjonalnie)2 - 3 łyżki
-
rodzynek (opcjonalnie)2 - 3 łyżki
-
jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki600 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
cukru plus dodatkowa ilość do posypania80 - 100 g
-
jajek5
-
cynamonu, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
migdałów, w słupkach (ok. 100 g)1 opakowanie
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
372 kcal /
1556.6 kJ
Białko
9.7 g
Tłuszcz
18.4 g
Węglowodany
44.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
91.9 mg