Zapiekanka ryżowa z jabłkami

4.6 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
10 porcji

Składniki

  • ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi
    250 g
  • mleka
    800 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    100 g
  • soli
    2 szczypty
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • rumu (opcjonalnie)
    2 - 3 łyżki
  • rodzynek (opcjonalnie)
    2 - 3 łyżki
  • jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    600 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • cukru plus dodatkowa ilość do posypania
    80 - 100 g
  • jajek
    5
  • cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • migdałów, w słupkach (ok. 100 g)
    1 opakowanie
    1 opakowanie migdałów, w płatkach, (ok. 100 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 372 kcal / 1556.6 kJ
Białko 9.7 g
Tłuszcz 18.4 g
Węglowodany 44.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 91.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...