Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru
Ciasto drożdżowe
- 220 g mleka
-
40
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży - 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus opcjonalnie 2 łyżki
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- masło, do natłuszczenia
Cynamonowy cukier i orzechy
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka cynamonu, mielonego
- 50 g orzechów, mieszanych
Polewa
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- olej, do natłuszczenia rąk
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2751 kJ / 657.5 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 97.5 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.6 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 184.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cynamonki
2 Std. 15 Min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40 min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1 godz. 15 min
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Kringel
2h 40 min
Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa
50 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Racuchy na maślance
30 min
Słodki pudding z czerstwego pieczywa z rodzynkami (Pan Bolo)
1 godz. 25 min